Beleidsplan 2013 - 2018

Het doel van de stichting

De stichting heeft ten doel het bevorderen van de studie in de geschiedenis van de Reformatie en het verspreiden van de kennis van deze geschiedenis, en voorts al hetgeen daarmee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
De Stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het financieren en anderszins bevorderen van een passende leerstoel.
Deze bijzondere leerstoel is verbonden aan de faculteit der Godgeleerdheid aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Momenteel wordt deze bezet door prof. dr. E. A. de Boer.
De leerstoelhouder wordt begeleid door het Curatorium, dat bestaat uit leden van verschillende faculteiten, waaronder die der Godgeleerdheid,  en een lid van het bestuur der Stichting.
Dit curatorium beoordeelt en bespreekt jaarlijks het jaarverslag van de leerstoelhouder, dat na goedkeuring wordt toegezonden aan het bestuur van de faculteit der Godgeleerdheid en aan het bestuur van de Stichting.

 

Vergaderingen

Het bestuur van de Stichting vergadert drie à vier maal per jaar, samen met de adviseurs en de leerstoelhouder.
In deze vergaderingen komt aan de orde:
* de wijze waarop de leerstoelhouder gestalte geeft aan zijn opdracht. Daarbij wordt met name aandacht besteed aan :
- de academische kwaliteit van zijn werk
- de relevantie van zijn werkzaamheden met het oog op de doelstelling van de Stichting, waarbij in het bijzonder gelet wordt op het voor het voetlicht plaatsen daarvan in de hedendaagse samenleving onder het protestantse volksdeel en in wijdere kring. Dit laatste vanuit de overtuiging dat kennis van de Reformatie niet alleen verrijkend maar ook onontbeerlijk is met het oog op het zelfverstaan van ons volk en zijn zoeken naar heilzame toekomstperspectieven.
- de financiering van de leerstoel, waarbij gestreefd wordt naar een passende honorering.

 

Beleid 2013 - 2018

Verhouding tot de faculteit der Godgeleerdheid
Het bestuur is dankbaar voor de wijze waarop de leerstoelhouder tot op heden gestalte heeft gegeven aan zijn opdracht. Het is daarbij van grote waarde dat hij zich erkend en gaandeweg steeds meer opgenomen weet in het geheel van de faculteit der Godgeleerdheid.
Het blijft een uitdaging de leerstoel aan de hand van de doelstelling verder te profileren en daarvoor ook de honorering te kunnen realiseren die de houder daarvan naar het besef van het bestuur zou toekomen.

 

Projecten
Het bestuur is positief gestemd over de vitale bijdragen van de leerstoelhouder aan projecten in de afgelopen jaren als boeken en andere publicaties  over Calvijn, Jean Taffin en Guido de Brès.
Mede met het oog op financiering zal zijn opdracht meer projectmatig dienen te worden ingevuld.
De leerstoelhouder zal zelf projecten formuleren en inbrengen en daarbij ook zelf zoeken naar financiële ondersteuning daarvan.
Gedacht kan worden aan het opzetten van en bijdragen aan publicaties en congressen waarin de betekenis van met name de calvinistische Reformatie voor het voetlicht wordt gebracht.
Daarbij zal niet alleen academische kwaliteit een rol spelen, maar evenzeer algemene toegankelijkheid.

Financiën
De Stichting kent geen winstoogmerk.
Alle ontvangen gelden  worden gebruikt voor het financieren van de leerstoel en voor het werven van sympathisanten en donateurs.
Het bestuur streeft ernaar de leerstoelhouder naar rato van zijn werktijd te kunnen honoreren.
Voor het bijeenbrengen van de gelden die benodigd zijn ter instandhouding van de leerstoel  worden potentiële particuliere gevers benaderd via kerken en christelijke organisaties.
Daarnaast wordt een beroep gedaan op stichtingen.
Omdat bestaande vormen van ondersteuning geen garantie bieden voor de toekomst, blijft het een uitdaging te zoeken naar nieuwe bronnen.
Genoemd is al de optie dat de leerstoelhouder voor projecten zelf instanties aanschrijft voor mogelijke ondersteuning. Het is verheugend dat hierin reeds eerste successen zijn geboekt.
Voorts wil het bestuur nieuwe sympathisanten werven  in eigen kring en daarbuiten.
Daarbij zal de folder van de Stichting worden gebruikt.
Tevens wordt gestreefd naar het regelmatig toezenden van een wervende, algemeen toegankelijke en laagdrempelig opgezette nieuwsbrief.