Jaarverslag

 

 

Nieuws van de leerstoel Geschiedenis van de Reformatie
oktober 2016

De leerstoel, sinds 2008 bezet door prof.dr. Erik de Boer, is gevestigd aan de Vrije Universiteit, in het internationale verkeer aangeduid als VU University Amsterdam. De datum van deze brief is toevalling maar ook symbolisch. Volgend jaar staat in het teken van de herdenking van 500 jaar reformatie in Europa. In deze nieuwsbrief doet ondergetekende verslag van de periode 2015 tot heden. Het geven van onderwijs komt vooral bij Summerschool en de opleiding van promovendi aan de orde.

 

Promoties
Een hoogtepunt in het vooruitzicht is de promotie van Isomi Saïto, geboren in Japan en werkzaam als zendeling in Taiwan. Hij hoopt op 19 december a.s. zijn proefschrift te verdedigen: Divine Adoption in the Confessions of the Reformation Period. Hij hoopt betrokken te worden bij de opleiding van predikanten en zendelingen in Japan. Na zes jaar hard werken en regelmatige bezoeken aan zijn promotor en aan copromotor Wim van Vlastuin is hij nu gereed voor de dag van promotie. Eerder dit jaar vond de promotie plaats van Poh-Seng Tan, Divine Simplicity in Christianity and Islam: Al-Ghazali, Ibn Rushd, Thomas, and Calvin on the Essence and Attributes of God/Allah (31-5-2016, mede-promotor was C. van der Kooi. Dr. Tan werkt in Maleisië waar de regering uitsprak dat christenen de naam Allah niet als godsnaam mogen gebruiken.

 

Summerschool 2016

Van 11-15 juli heeft in samenwerking met dr. Sabine Hiebsch, Luther-onderzoeker aan de VU, en met de TU Kampen de zgn. Refo500 Summerschool plaatsgevonden. Medewerking gaven prof.dr. Christine Kooi (USA) en dr. Bart Wallet. Overkoepelend thema was: Religious Diversity in the Early Modern Low Countries. Een achttal Ph.D. en Postdocs deed aan het programma mee. De colleges over lutheranisme, calvinisme, jodendom, katholicisme, anabaptisme en remonstranten vonden op verschillende locaties plaats, vaak verweven met bezoek aan musea of oude kerken.

 

Colleges in voorbereiding
Binnen de faculteit Godgeleerdheid is een nieuw centrum opgericht: Herman Bavinck Center of Evangelical and Reformed Theology (HBCERT, genoemd). Daarin zijn de dogmatici verenigd van de oude onderzoeksgroep Dogmatics and Oecumenics, waar de leerstoel onder ressorteerde. De onderzoeksgroepen zijn nu in twee grote clusters gerangschikt. Dat maakte het wenselijk om de klassiek-gereformeerde theologie daarbinnen te organiseren. De faculteit verleende toestemming een eigen collegelijn te presenteren. Ook ondergetekende is ‘staff member’ en hoop een Master collegereeks aan te bieden. Voor het gerenommeerde Kerkhistorisch Gezelschap konden de volgende lezingen worden gehouden: • Afscheiding en doleantie voor de Nationale Synode Dordrecht 1618-19 (op 12 juni 2015). • Guido de Bres en zijn patristisch florilegium Le baston de la foy chrestienne (met dr. W.H.Th. Moehn).

 

Inauguratie in Kampen
Een mooi moment is dat ondergetekende naast bijzonder hoogleraar aan de VU nu voor 0.8 fte gewoon hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken in Nederland te Kampen is. Op 19 februari 2016 sprak hij de volgende rede uit: ‘Verspreid en verstrooid’. Ecclesiologie van de diaspora en de reformatie van de Lage Landen. Bij het afscheid van zijn voorganger presenteerde hij een feestbundel: Redactie van Godsvrucht in geschiedenis. Bundel ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. F. van der Pol als hoogleraar aan de Theologische Universiteit Kampen, red. Erik A. de Boer – Harm J. Boiten (Heerenveen: Royal Jongbloed, 2015), 532 pp. ISBN 978-90-8897-117-4.

 

Publicaties
Regelmatig verschijnen artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en bundels. Bijvoorbeeld in relatie tot lopende projecten, zoals over de Nederlandse kleine reformator Joannes Anastasius Veluanus: • ‘Liturgical Reform in the “Breaking of the Bread” in the Lord’s Supper in the Palatinate and its Resonance in the Heidelberg Catechism’, in: Acta Theologica 2014 Supplementum 20, 194-210. • ‘Adoration or idolatry? HC 80 in the Context of the Catechetical Teaching of Joannes Anastasius in the Palatinate’, in A. Huijgen (ed.), The Spirituality of the Heidelberg Catechism. Papers of the International Conference on the Heidelberg Catechism Held in Apeldoorn 2013 (Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2015), 129-147. • Philipp Melanchthon’s Iudicium de controversia Coenae Domini (1559) to Elector Palatinate Frederic III, in: Renaissance and Reformation Review 17/3 (2015), 244-265. • ‘Adoration or idolatry? HC 80 in the Context of the Catechetical Teaching of Joannes Anastasius in the Palatinate’, in A. Huijgen (ed.), The Spirituality of the Heidelberg Catechism. Papers of the International Conference on the Heidelberg Catechism Held in Apeldoorn 2013 (Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2015), 129-147. • Philipp Melanchthon’s Iudicium de controversia Coenae Domini (1559) to Elector Palatinate Frederic III, in: Renaissance and Reformation Review 17/3 (2015), 244-265.


http://www.godgeleerdheid.vu.nl/nl/onderzoek/instituten-en-centra/herman-bavinck-center-for-reformed-and-evangelical-theology/index.aspx

 

Stichting Het bestuur van de Stichting Leerstoel Geschiedenis der Reformatie vergadert elk jaar drie maal en bespreekt de verslaggeving van de leerstoelhouder en de financiën. Ook is er overleg met het curatorium dat vanuit de VU toezicht houdt. Dit tot tevredenheid, zowel van de kant van het bestuur als van de hoogleraar. Hij doet zijn werk met plezier en overtuiging. 31 oktober 2016 Prof.dr. Erik de Boer VU University Amsterdam / TU Kampen / UFS Bloemfontein

http://leerstoelreformatie.nl/
https://www.tukampen.nl/medewerkeronline/eadeboer